Крадії намагалися продати у Мадриді українське «Скіфське золото» (фото)

Служба безпеки України разом із Бюро економічної безпеки та поліцією Королівства Іспанія затримали у Мадриді членів транснаціонального злочинного угрупування які намагалися продати в Євросоюзі нелегально вивезені з України вироби «Скіфського золота».

Про це Харків Times повідомили в СБУ.

«У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримано п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України. Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро», – йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що злодії нелегально вивезли з України у період 2014-2020 років дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

«Потім зловмисники намагались «легалізувати» викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку», – встановили слідчі.

Всі дії крадіїв були ретельно задокументовані, а самих їх затримали під час перевезення українських артефактів. Слідство ще триває. Стосовно артефактів отриманий висновок експертизи, що вони дійсно належать до культурної спадщини України. Наразі продовжуються «комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів «Скіфського золота», які були викрадені з території нашої держави».

Спецоперацію проводили за процесуального керівництв Офісу Генерального прокурора, а також у взаємодії з Офісом аташе МВС Іспанії в Україні та відділом міжнародного співробітництва Національної поліції Іспанії.

Як повідомляв Харків Times, у 2019 році археологічна експедиція під керівництвом професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ірини Шрамко знайшла у Більському городищі на Полтавщині скіфське золото та зброю.